• Za co warto cenić makaron z mąki gryczanej?

    Jeżeli poszukujemy zdrowego bezglutenowego makaronu, być może pora sięgnąć po makaron gryczany. Nie ulega wątpliwości, że znajdziemy go już w coraz większej ilości sklepów. Na pewno będzie on na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Należy zaznaczyć, że makaron z mąki gryczanej można wykorzystywać na wiele różnego rodzaju sposobów. Warto także przyjrzeć się jego właściwościom odżywczym.

    Poznaj właściwości makaronu gryczanego

    Nie da się nie zauważyć, że makaron gryczany cieszy się naprawdę wieloma pozytywnymi właściwościami. Posiada on niski indeks glikemiczny, przez co może być spożywany przez osoby borykające się z cukrzycą i insulinoopornością. Ponadto, makaron gryczany nie zawiera naturalnie gluteny, dzięki czemu z powodzeniem mogą go spożywać osoby borykające się z nadwrażliwością na gluten bądź z celiakią. Nie sposób zaprzeczyć temu, że makaron z gryki zawiera sporo magnezu, który jest pierwiastkiem szczególnie ważnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego. Ponadto, dzięki magnezowi może poprawić się nasze samopoczucie psychiczne. Nie da się zaprzeczyć także temu, że makaron gryczany jest niezwykle bogaty w mangan. Znajdziemy w nim także sporo witamin z grupy B.

    Do czego warto wykorzystać makaron gryczany?


    Makaron gryczany zasługuje na naprawdę wszechstronne wykorzystanie. Można będzie więc zjeść tradycyjne danie włoskie dzięki temu makaronowi. Makaron z gryki doskonale smakuje z sosem pomidorowym i mięsem wieprzowym. Ponadto, wspaniale nadaje się on do dań mięsnych, zamiast ziemniaków czy kasz. Nie sposób zaprzeczyć także temu, iż makaron gryczany wspaniale nadaje się do zapiekanek. Wreszcie, możemy zjeść go w formie sałatki w asyście świeżych, kolorowych warzyw i oliwy z oliwek. Nie da się zaprzeczyć także temu, iż makaron ten można zjeść na słodko, na przykład z dodatkiem owoców jagodowych. Szczególnie korzystnie sprawdzą się takie owoce jak borówki amerykańskie czy truskawki.

     

  • Co warto wiedzieć o gryczanym makaronie?

    Jeżeli poszukujemy produktów, dzięki którym będzie można przygotować smakowite dania na obiad, warto sięgnąć po makaron gryczany ze sklepu bee.pl. Okazuje się, że posiada on całkiem sporo cennych witamin i minerałów, które korzystnie działają na nasze samopoczucie psychofizyczne. Należy nadmienić, że makaron gryczany nadaje się do naprawdę wszechstronnego wykorzystania.

    Poznaj atuty makaronu gryczanego

    Nie sposób zaprzeczyć temu, że makarony gryczane charakteryzują się wieloma cennymi właściwościami. Można znaleźć w nich sporą ilość cennego magnezu, ale także cynku czy manganu. Minerały te wpływają bardzo korzystnie na stan naszej włosy, skóry oraz rzecz jasna paznokci. Należy nadmienić, że makaron gryczany posiada niski indeks glikemiczny. Z tego też względu, mogą spożywać go osoby borykające się z cukrzycą oraz rzecz jasna insulinoopornością. Należy nadmienić, że dzięki makaronowi z gryki można dostarczyć swojemu organizmowi składników, których bardzo potrzebuje on na co dzień. Warto postarać się o zakupienie makaronu gryczanego wysokiej jakości. Warto poszukiwać go w szczególności w sklepach z ekologicznymi produktami.

    Dowiedz się, jak wykorzystać makaron z gryki

    Jeżeli zależy nam na tym, aby makaron gryczany był obecny w naszej kuchni, musimy wiedzieć, w jaki sposób go wykorzystać. Okazuje się, że makaron ten może nam posłużyć do przygotowania dań kuchni włoskiej. Należy również zaznaczyć, że makaron gryczany doskonale smakuje zarówno z daniami mięsnymi, jak i warzywnymi. Ponadto, makaron z gryki można spożywać także na słodko. Doskonałym pomysłem wydaje się być zaserwowanie go z owocami, a także z sosami śmietanowymi czy na bazie mascarpone. Jeżeli zależy nam na tym, aby makaron gryczany pozytywnie wpłynął na stan naszego zdrowia, powinniśmy zadbać o jego regularne spożycie. Wówczas prawdopodobieństwo tego, że poczujemy się lepiej jest naprawdę bardzo wysokie. Makaron z gryki jest dość tani, dlatego wiele osób może pozwolić sobie na jego regularny zakup.

     

  • Dlaczego warto spożywać makaron gryczany?

    Ostatnimi czasy na rynku pojawia się coraz więcej rodzajów makaronów, które są zdrowszą alternatywą dla klasycznego makaronu na bazie pszenicy. Często zawierają one więcej białka lub błonnika, są mniej kaloryczne i sprawiają, że nasz posiłek jest bardziej zbilansowany. Przykładem takiego produktu może być makaron gryczany (https://www.bee.pl/9071-makaron-gryczany). Jak wytwarza się ten makaron? Co sprawia, że jest taki zdrowy? Jak wykorzystać go w naszych posiłkach?

    Czym jest makaron gryczany i skąd się wziął?

    Makaron gryczany wbrew pozorom nie jest nowym produktem. Wytwarza się go z gryki, którą uznaje się za jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Pochodzi prawdopodobnie z Japonii, gdzie używa się go już od wieków. Jest również bardzo znany we Włoszech. W Polsce dopiero zyskuje popularność, zdobywając coraz więcej zwolenników. Większość makaronów gryczanych przygotowuje się w 100% z gryki, jednak niektórzy producenci dodają do niego również pszenicę, więc osoby unikające lub całkowicie rezygnujące z glutenu muszą mieć to na uwadze.

    U kogo sprawdzi się makaron gryczany?

    Makaron ten sprawdzi się świetnie u osób na diecie bezglutenowej, pod warunkiem, że do jego produkcji używa się wyłącznie gryki. Mogą po niego sięgać również cukrzycy, gdyż odznacza się pozytywnym wpływem na poziom cukru we krwi. Ze względu na sporą zawartość białka sprawdzi się również u sportowców.

    Właściwości makaronu gryczanego

    Makaron gryczany należy do produktów niezwykle zdrowych, ze względu na liczne witaminy i minerały. Znajdziemy w nim dużą zawartość witaminy E oraz z grupy B. Oprócz tego, makaron gryczany jest bogatym źródłem cynku, żelaza, fosforu, magnezu oraz antyoksydantów.

    W 100 g makaronu gryczanego znajdziemy:

    • 347 kcal
    • 14 g białka
    • 1,28 g tłuszczu
    • 68 g węglowodanów.

    Zastosowanie makaronu gryczanego

    Istnieje mnóstwo sposobów na przemycenie makaronu gryczanego do naszych posiłków. Sprawdzi się w każdej potrawie, w której użylibyśmy klasycznego makaronu. Mogą być to zupy, zapiekanki czy sałatki. Wspaniale smakuje z sosem pomidorowym typu bolognese.